Bulgarien firar första vårmånaden!

När jag kom till jobbet i morse blev jag genast ”överfallen” av alla mina fyra bulgariska kollegor, som hälsade ”Thestite Baba Marta!”. (ungefär: Gratulationer på gammelmor Mars’ dag!)
Sådan är traditionen. Den första mars knyter man fast s.k. Martenitsy på sina nära och kära. Det är små rödvita prylar av garn, som dessa nära och kära sedan förväntas bära tills de får syn på ett första riktigt vårtecken (t. ex. en svala, stork eller ett blommande fruktträd) Då tar man och hänger denna garnstump på trädet i fråga, eller gömmer den under en sten. (Det är extra bra om man under den stenen hittar myror).

Tidigare ankom det på den äldsta kvinnan i familjen att tillverka dessa ”martenitsy”. Numer köper man dem på marknaden eller i butiken och sannolikheten är ganska stor att den är tillverkad i Kina.

Om någon kan tipsa mig var jag så fort som möjligt kan hitta en svala eller en stork, så är jag tacksam. 🙂

(Update: Särskilt tack till kulturellt bevandrade människor, som hjälpt mig med korrekt benämning på detta kulturföremål.)

5 tankar kring ”Bulgarien firar första vårmånaden!

    1. Поношу немножко. Не вопрос. Но мне рассказали, что ласточек в Софии вообще не бывает, например.

      Но кажется видел следы аиста. Когда выезжаешь из Софии по главному магистралю в Пловдив (и Стамбул), то на каких-то огромных фонарях в середине автострады построены большие гнезды.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.