Jag kommer inte att stänga av TVn ikväll

Från ljusetkommer.se

Jag kommer inte att stänga av TVn ikväll!
Jag tycker mig ha ett mycket bra skäl (som jag återkommer till i slutet av artikeln).
Gör det här mig till en sämre människa?

Jag jagar inte efter nyheter (Utom inom mina specialområden). Om jag behöver veta något, så ser försynen till att jag får reda på det ändå. På det sättet blir jag mindre styrd av den nyhetsvärdering som massmedia gör och frigör energi till det jag behöver göra.

En ”nyhet” som ändå nått mig är att det idag är dags för ”Earth hour”. Det är en god tanke. Om en stor mängd människor tänker på miljön, vår enda jord och dess behov under en timme, så finns det faktist chans att något händer, att några bra idéer föds, som kan leda vidare till något verkligt.

För verkliga förbättringar är en timme är förstås i minsta laget. Mänskligheten behöver ta ett helhetsgrepp på hela vår tillvaro. Men det betyder inte att någon president eller kommitté skall berätta för oss vad vi behöver göra. Snarare är det så att var och en av oss behöver fundera på vad vi kan göra själva i vårt liv för att världen skall bli till en bättre plats.

Börja gärna i det lilla:

  • Släck en lampa som drar ström i onödan
  • Le mot grannen i hissen
  • Eller ännu hellre: ta trapporna i stället.
  • Genomför några av dina möten över internet i stället för att flyga runt halva jorden.
  • Källsortera
  • Eller ännu hellre: Lev på ett sätt som skapar mindre med skräp.

Jag är absolut ingen renlevnadsman i dessa avseenden. Men jag försöker att låta hänsynen till min och allas vår långsiktiga existens väga med i mina vardagliga val.

Och det är nog dit vi behöver komma. Vi behöver, var och en, ta ansvar för vår enda jord. Lugnt och stilla. Tålmodigt påminna oss själva och varandra, på vilket sätt olika handlingar påverkar miljön och jorden. Och sedan bestämma, utifrån vad vi vill i det stora, hur mitt val i det lilla passar in bäst.

Varför kommer jag inte att stänga av TVn ikväll?
På senare tid tittar jag mycket lite på TV.
Med största sannolikhet kommer jag inte ens att slå på TVn ikväll. Så det finns inget att stänga av. Ber om ursäkt ifall det innebär att jag inte deltar i Earth Hour… 🙂

/T-B

En tanke kring ”Jag kommer inte att stänga av TVn ikväll

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.